Omgangsbegeleiding

Als de omgangsregeling problematisch verloopt kunt u proberen om door middel van omgangsbegeleiding de omgangsregeling te verbeteren. Het is vaak lastig om een goede omgangsregeling overeen te komen, omdat er geen standaard regeling bestaat. Ex-partners kunnen vrijwillig voor omgangsbegeleiding kiezen, maar in sommige gevallen wordt het door de rechter verplicht om mee te doen aan omgangsbegeleiding.

Waarom een goede omgangsregeling?

Voor een kind is het belangrijk dat hij of zij na de scheiding contact heeft met zowel de vader als de moeder. Niet alleen met de ouder waar het kind woont, maar ook regelmatig contact met de niet-verzorgende ouder. Heeft een kind geen of nauwelijks contact met de niet-verzorgende ouders, dan kan dit leiden tot allerlei problemen. Bijvoorbeeld problemen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat gescheiden ouders in het ouderschapsplan duidelijke afspraken maken over de omgangregeling.

Wat houdt de begeleiding in?

Tijdens een kennismakinggesprek wordt onderzocht waarom het niet is gelukt om afspraken te maken over een goede omgangsregeling of waarom de huidige omgangsregeling problematisch verloopt. Het doel is om uiteindelijk om tot een goede omgangsregeling te komen.

De omgangsbegeleiding kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het bezoek tussen het kind en de niet-verzorgende ouder vindt vaak plaats op een neutrale plaats en later elders. Dit onder begeleiding van bijvoorbeeld een pedagogisch medewerker. Tijdens het bezoek kan het kind spelletjes doen en ondertussen praten met de niet-verzorgende ouder.

De begeleiding op een neutrale locatie kan plaatsvinden in een omgangshuis. In Nederland zijn op dit moment twintig omgangshuizen. Deze omgangshuizen zijn bedoeld voor kinderen tot twaalf jaar.

Hoe lang duurt omgangsbegeleiding?

Het verschilt per situatie. Meestal gaat het om maximaal een half jaar, maar langer dan een half jaar tot een jaar is ook mogelijk. Als u samen vrijwillig kiest voor omgangsbegeleiding kunt u zich aanmelden bij Bureau Jeugdzorg, een jeugdzorginstelling of een maatschappelijk werken bij u in de buurt.