Psychologische begeleiding bij scheiding

Een scheiding hoort samen met verhuizing en ontslag bij de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven. Er komen vaak een hoop negatieve emoties bij kijken, schuldgevoel tegenover de kinderen en de partner, schaamte dat het huwelijk niet gelukt is en angst met betrekking tot de toekomst. Psychologische begeleiding kan je helpen om met dat soort problematiek om te gaan.

Thema’s bij scheiding

Het is moeilijk om een overzicht te geven van therapie bij echtscheiding. De ene scheiding is namelijk de andere niet en bij verschillende soorten scheidingen kunnen ook verschillende soorten problemen ontstaan. Daarom kiezen we er hier voor om een aantal soorten problemen te bespreken die kunnen spelen bij een scheiding.

Schuld tegenover kinderen: veel scheidingen worden uitgesteld vanwege een schuldgevoel tegenover de kinderen. Dat is niet zo gek als je weet dat kinderen van gescheiden ouders over het algemeen wat minder goed presteren in meerdere opzichten dan kinderen van ouders die nog steeds bij elkaar zijn. Toch is het nu eenmaal een feit van het leven dat doorgaan soms niet meer mogelijk is. In dat geval is het zaak om te zoeken naar een manier die weliswaar niet ideaal is, maar wel zo goed mogelijk werkt onder omstandigheden.

Omgang met de ex-partner: Sommige scheidingen zijn vrij vriendschappelijk, maar in andere gevallen kan er ook behoorlijk gevochten worden. In die gevallen kan het helpen om aandacht te besteden aan de gevoelens die hier bij komen kijken (en die in veel gevallen ook verantwoordelijk zijn voor de ruzies).

Rouw: het kan zijn dat je vooral opgelucht bent als je gescheiden bent van je partner, maar in veel gevallen komen er ook gevoelens van rouw bij kijken. Natuurlijk speelt dat helemaal wanneer de scheiding niet door jou geïnitieerd is. Een psycholoog kan je begeleiden bij het rouwproces.

Psychologische problematiek door scheiding

Een psycholoog kun je inschakelen ter ontwikkeling van jezelf en om weer veilig te landen na een scheiding. Maar uiteindelijk is een psycholoog natuurlijk opgeleid om met psychologische ziekten te werken. Een scheiding op zich is natuurlijk geen psychologische ziekte, maar er kunnen zich wel psychologische ziekten ontwikkelen na een scheiding.

Depressie: de meest voorkomende aandoening die we zien bij mensen die gescheiden zijn is depressie. Dit komt vooral voor bij mensen van wie gescheiden is. Of met andere woorden: mannen en vrouwen wiens partner hen heeft verlaten.

Stress: zoals gezegd is een scheiding een van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Na een langdurige vechtscheiding kunnen mensen dan ook flink last hebben van stressklachten.

Angst: vooral de gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis) komt veel voor bij mensen die een scheiding achter de rug hebben. Zij gaan zich vaak zorgen maken over wat de toekomst nog meer gaat brengen en piekeren daar constant over.

Psychologische begeleiding bij scheiding

Een scheiding kan een behoorlijke impact maken op je leven. Onderschat dit niet en roep op tijd de hulp in van een professionele psycholoog. Deze kan je helpen om je gevoelens een plek te geven en eventuele psychologische problemen op te lossen.