Afkopen van alimentatie

Als u partneralimentatie moet betalen is het is mogelijk om dit af te kopen. Kinderalimentatie kunt u niet afkopen. Als u de partneralimentatie wilt afkopen en uw partner gaat daarmee akkoord kunt u deze afspraak vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Bespreek de voor- en nadelen van het afkopen van alimentatie goed door met een deskundige.

Waarom alimentatie afkopen?

Als u de partneralimentatie afkoopt bent u niet meer financieel aan uw ex-partner verbonden. Voor de alimentatieplichtige is de afkoopsom aftrekbaar en dus interessant. Let wel dat het met name interessant is voor de betalende partner als deze een behoorlijk inkomen heeft.

Hoe kan ik alimentatie afkopen?

U kunt de alimentatie afkopen via afkoop in contanten. Het bedrag wordt dan ineens betaald aan uw ex-partner. Het te betalen bedrag is aftrekbaar. Degene die de alimentatie ontvangt wordt wel fiscaal belast.

Daarnaast kunt u met uw ex-partner overeenkomen dat de alimentatieverplichting wordt omgezet in een lijfrente. De alimentatieverplichting wordt afgekocht door het betalen van een premie voor een alimentatielijfrente. Diegene die alimentatie ontvangt, uw ex-partner, wordt de verzekeringnemer. De verzekeringnemer ontvangt iedere maand een bedrag van de verzekeraar.

Nadelen partneralimentatie afkopen

Voor degene die de partneralimentatie wil afkopen kleeft er een nadeel aan. Stel dat u de partneralimentatie voor vier jaar afkoopt en uw ex-partner gaat een jaar later trouwen of samenwonen, dan heeft u voor een periode van drie jaar te veel partneralimentatie betaald. Als u de alimentatie afkoopt is er later geen herziening van de alimentatie mogelijk. U doet er verstandig aan u goed te laten informeren. Ook is het belangrijk om goede en duidelijke afspraken te maken over de afkoopregeling.

Als het bedrag ineens wordt overgemaakt, is dat voor de alimentatiegerechtigde fiscaal zeer onvoordelig. Het kan zo zijn dat de alimentatiegerechtigde meer inkomstenbelasting zal moeten betalen. Dit kan worden voorkomen door gebruik te maken van een lijfrentepolis. Er wordt dan maandelijks een bedrag uitgekeerd. In dat geval kan de alimentatiegerechtigde ook profiteren van de fiscale mogelijkheden.