Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin de zakelijke gevolgen van het samenwonen worden vastgelegd. Een dergelijk contract kunt u als samenwoner zelf opstellen. U kunt ook een beroep doen op een advocaat of een notaris. De kosten voor het opmaken van een samenlevingscontract verschilt per notaris of advocaat. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan één miljoen samenwoners.

Inhoud samenlevingscontract

De volgende punten kunnen aan de orde komen in een samenlevingscontract:
– Verdeling van de kosten van de huishouding;
– Gebruik van gemeenschappelijke bank- en girorekeningen.
– Een staat van aanbrengsten (verdeling van de goederen, welke goederen zijn gemeenschappelijk en welke privé).
– Onderhoudsplicht en alimentatie (als u kinderen heeft en de relatie zou worden beëindigd dan kunt u hier eventueel afspraken over maken).
– Partneralimentatie (als de relatie zou worden beëindigd kunt u hier eventueel afspraken over maken)
– Bepaalde afspraken die te maken hebben met de gemeenschappelijke woning
Verblijfsbeding

Verschillen tussen samenwoners en gehuwden

Als mensen trouwen verwerven zij automatisch zaken als bijvoorbeeld trouwen in gemeenschap van goederen, juridisch ouderschap, gezag enz. Samenwoners moeten dit soort zaken zelf regelen. Men moet een samenlevingscontract laten opstellen, een testament opmaken en het kind moet erkend worden door de vader. 

Door middel van een samenlevingscontract en een testament komt de zakelijke positie en eventueel ook het ouderschap van samenwoners overeen met die van gehuwden. Wanneer een ongehuwde vrouw een kind krijgt, wordt de vader pas de juridische vader als hij het kind erkend. Een gehuwd stel wordt daarentegen automatisch moeder en vader bij het krijgen van een kind.