Scheiden zonder advocaat

Volledig scheiden zonder advocaat is niet mogelijk. Bij het verzoek tot ontbinding van het huwelijk bij de rechtbank is namelijk een advocaat nodig. Wel kunt u kosten besparen door bijvoorbeeld een scheidingsbemiddelaar in te schakelen.

Hoe kan ik kosten besparen?

In feite bestaat de echtscheidingsprocedure uit twee verschillende delen. In het eerste deel wordt geprobeerd een regeling te treffen. Denk daarbij aan de kinderen, alimentatie, de woning, de verdeling van het vermogen en een pensioenregeling. Dit soort zaken kunt u laten regelen door een advocaat. Het inschakelen van een advocaat brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Voor het eerste deel kunt u ook een scheidingsbemiddelaar inschakelen. Deze bemiddelaar kan u helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan, een echtscheidingsconvenant of het maken van een alimentatieberekening.

Een advocaat kan als het bovenstaande is afgerond een ontbindingsverzoek starten bij de rechtbank. Vaak gaat het dan op een korte procedure. U hoeft dus alleen voor het starten van een ontbindingsverzoek bij de rechtbank een advocaat in te schakelen.