Wat is een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat is iemand die een ander persoon juridisch bijstaat bij een echtscheiding. Het is niet verplicht om u tijdens de echtscheidingsprocedure juridisch te laten bijstaan door een advocaat. U kunt ook kiezen voor een scheidingsbemiddelaar of een notaris. Een echtscheiding volledig zonder advocaat is echter niet mogelijk. Indien u een scheidingsbemiddelaar inschakelt die geen advocaat is, moet u een advocaat inschakelen. De advocaat moet namelijk het verzoek doen tot ontbinding van het huwelijk bij de rechtbank.

Eigen advocaat

Bij een echtscheiding op tegenspraak hebben beide partijen een eigen echtscheidingsadvocaat. Vaak kiest een partij hiervoor als scheidingsbemiddeling niet als optie wordt gezien. De echtscheidingsprocedure begint wanneer een partij een verzoekschrift indient bij de rechtbank. In een verzoekschrift wordt verzocht om het huwelijk te ontbinden. De tegenpartij kan zich verweren door middel van een verweerschrift.

Vaak lopen de emoties bij een echtscheiding op tegenspraak hoog op en duurt de procedure langer dan een echtscheidingsprocedure met een gezamenlijke advocaat. Procedures langer dan een jaar zijn in zo’n geval geen uitzondering.

Gezamenlijke advocaat

Als u niet tegenover uw (ex-)partner wilt staan en u kunt nog redelijk met elkaar communiceren dan is een gezamenlijke advocaat een optie. Samen met de advocaat maakt u afspraken omtrent de afwikkeling van de scheiding. Let wel dat er een verschil bestaat tussen een gezamenlijke advocaat en een mediator. Bij een mediator is er vaak meer ruimte voor gesprekken op emotioneel vlak. Daarnaast is niet elke mediator tegelijkertijd een advocaat.

Wat is een goede echtscheidingsadvocaat?

U kiest natuurlijk liever voor een advocaat met veel ervaring op het gebied van echtscheidingen, dan voor een advocaat die deze ervaring niet heeft. Het liefst kiest u waarschijnlijk voor een advocaat die zich alleen focust op echtscheidingen. Zo’n advocaat heeft veel kennis in huis, waardoor het proces sneller kan verlopen en u kunt wellicht geld besparen. De advocaat die u bijstaat dient in ieder geval veel verstand te hebben van familierecht.

Kosten

Het kennismakinggesprek met een advocaat van ongeveer een half uur is bij de meeste advocaten kosteloos en vrijblijvend. Daarna worden er afspraken gemaakt over het tarief. Als u een laag inkomen heeft en weinig eigen vermogen komt u mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand.